Blogreihe "tasting the past"

Essen und Anpassung – das „Kochbuch für Israeliten“ von Josef Stolz (1815)
Blogreihe "tasting the past" · 22. März 2022
Bild: Josef Stolz. Digitalisat unter CC Lizenz. - Wie beschäftigen sich Küchenrezepte mit religiöser Identität? Und was kann uns ein Kochbuch über Assimilationserwartungen im deutschen Südweste...
Marco Polo and the Culinary Wonders of the World
Blogreihe "tasting the past" · 15. Februar 2022
Picture: Attribution by Unknown authorUnknown author, Public domain, via Wikimedia Commons: Page-URL: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marco_Polo_traveling.JPG File-URL: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Marco_Polo_traveling.JPG . - The one reporting about these “great wonders and curiosities” of the world was no other than Marco Polo (1254-1324)...

Der Wertewandel im Kochtopf. Werteforschung anhand der Dr. Oetker Schulkochbücher
Blogreihe "tasting the past" · 08. Februar 2022
Bild: Carl Gremmel. - Es ist erstaunlich, wie sich bedeutende historische Entwicklungen auch in vermeintlich nebensächlichen Quellen niederschlagen. Der Wertewandel der Bundesrepublik von der Nachkriegszeit bis in die späten 1980er Jahre, der sich in den Dr. Oetker Schulkochbüchern widerspiegelt, ist ein solcher Fall.
Taste of home in times of war. The Arte Culinaria (1917/18) between cookbook and food memory
Blogreihe "tasting the past" · 01. Februar 2022
Painting by Timo Mäule. - Between December 1917 and January 1918, 2.921 Italian officers and petty officers were imprisoned in Celle-Lager north of Hannover, after the defeat of Caporetto.[1] The experience of these soldiers[2] during those first months of captivity was marked by hunger[3] and deprivation. It is possible to witness its hardship by reading the numerous letters sent to the families.[4]

From Medieval Baghdad to Medieval England: The Recipe of Mawmenee in the Forme of Cury
Blogreihe "tasting the past" · 25. Januar 2022
Master chef of Richard II of England, Public domain, via Wikimedia Commons. File-URL: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Forme_of_Cury-MS_7-18v.jpg; Page-URL: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Forme_of_Cury-MS_7-18v.jpg - How did an Arabic recipe reach the shores of England and appear in a Medieval royal recipe collection? The conquest of the southern Mediterranean by the Muslims affected not ...
Tasting the Past. Cookbooks and Recipe Collections in an Entangled World
Blogreihe "tasting the past" · 18. Januar 2022
Picture: Simon Luttichuys (attributed to), Francesco Fieravino (genaamd Il Maltese) (rejected attribution), 1650 - 1680. License: (C) by Rijks Museum. Distributed under a public CC-license, URL: https://www.rijksmuseum.nl/en/collection/SK-A-2551. - Eating is one of the most basic human needs. At the same time, it shapes our individual life and identity...

Melegueta – ein westafrikanisches Gewürz in europäischen Küchen des Mittelalters
Blogreihe "tasting the past" · 13. April 2021
Bild: Shaddiii [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0).** - Denken wir heute an afrikanisch-europäische Beziehungsgeschichte, ist unser Bild wohl hauptsächlich durch die Zeit des Kolonialismus geprägt.

Institut für Geschichtsdidaktik und Public History

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